Samenblijven voor de kinderen, ook al zijn er spanningen. Een goed idee?

“Het gaat niet meer zo goed tussen mijn partner en mij. We zijn uit elkaar gegroeid. Samen werken aan onze relatie zie ik niet meer zitten. Toch blijven we samen, voor de kinderen. Als zij het huis uit zijn, dan gaan we uit elkaar.”

Ik hoor het wel vaker, deze gedachte. Het is goed bedoeld, zeker en vast. Ook al klikt het niet meer met je partner, je wilt jouw kinderen niet kwetsen, je wilt hen een gezin geven, je wilt jouw kinderen niet kwijt.
Maar geef je jouw kinderen op die manier wat je hen werkelijk wilt geven? Kinderen zien, horen, voelen en weten veel meer dan je ook maar kan vermoeden. Spanningen tussen de ouders blijven niet alleen tussen de ouders, ook de kinderen staan in het spanningsveld. Kinderen laten dat niet altijd zien. Ze houden zich graag sterk. Maar ze staan wel onder druk, zullen de spanningen op één of andere manier ventileren of vluchten of onhandelbaar worden. Hun beeld over “relaties” en “gezin” wordt erdoor beïnvloed. Ze groeien op in een leugen.
Het uiteengaan van de ouders kan voor de kinderen dan ook bevrijdend zijn, een opluchting, op voorwaarde weliswaar, dat de ouders op een constructieve manier uit elkaar gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: