De emancipatie van de vrouw: een goede zaak voor je relatie?

Vrouwen gelijk aan de man. Ook vrouwen kunnen hun eigen boontjes doppen.
Dit is waar het feminisme onder andere voor stond.

Het heeft ongetwijfeld veel goeds teweeggebracht, maar wat betekent het doorbreken van het traditionele rollenpatroon voor de relatie? In plaats van de vrouw aan de haard de vrouw die haar mannetje kan staan, die carrière maakt, die zelf leiding en beslissingen neemt en problemen oplost. In plaats van de oerman de nieuwe man, die gevoelig is, emoties durft te tonen, helpt in het huishouden, bezig is met de kinderen.

Iedereen, man of vrouw, heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich. Mannelijke energie staat voor leiden, beslissen, ratio, daadkracht; vrouwelijke energie staat voor zorgen, ontvangen, voelen.

Wanneer een vrouw daadkrachtig is, de leiding neemt, knopen doorhakt, dan staat zij meer in haar mannelijke energie. Wanneer een vrouw zorgt, zich kwetsbaar opstelt, haar hart opent, dan staat zij meer in haar vrouwelijke energie.
Een man met ballen aan zijn lijf staat meer in zijn mannelijke energie. Een man die gevoelig is, alles wikt en weegt en moeilijk tot beslissingen kan komen, staat meer in zijn vrouwelijke energie.

In de loop der tijd is de vrouw mondiger en assertiever geworden en is de man, die zich kwetsbaar durft op te stellen en fouten kan toegeven voor de vrouw aantrekkelijker geworden.

Dat heeft wel tot gevolg dat meer en meer mannen zich onzeker zijn gaan voelen, uit hun kracht zijn komen te staan, in een identiteitscrisis zijn terechtgekomen. Ook vrouwen kunnen twijfelen of een gezin en carrière wel te combineren zijn.

En dit kan weer leiden tot conflicten binnen de relatie: de man is niet daadkrachtig genoeg en de vrouw is te weinig liefdevol,respectvol met haar man bezig, zijn veel gehoorde klachten.

Is dit nu een pleidooi om terug te gaan in de tijd?
Zeker niet. Wel stel ik vast dat vrouwen diep van binnen nood hebben aan een echte man en aangezien mannelijke en vrouwelijke energie steeds naar balans op zoek zijn, zou dat wel eens een uitnodiging kunnen zijn voor vrouwen om meer in hun vrouwelijkheid te gaan staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: