Co-ouderschap waarbij de kinderen in hetzelfde huis blijven wonen

Naar aanleiding van een reportage van Telefacts van VTM werd ik door hen gecontacteerd met de vraag of ik als scheidingsconsulent & bemiddelaar ervaring heb met mensen die bij scheiding ervoor kiezen om de kinderen in hetzelfde huis te laten wonen, waarbij vader en moeder afwisselend volgens de verblijfsregeling bij de kinderen inwonen. Birdnesting heet dat. Ze wilden weten of een dergelijke regeling werkt.

Voor- en nadelen van birdnesting

Het grote voordeel van birdnesting is ongetwijfeld, dat kinderen in hun vertrouwde huis blijven wonen en niet over en weer moeten verhuizen. Praktisch verandert er voor het kind niet zoveel; het blijft in zijn eigen huis, zijn eigen kamer, zal naar dezelfde school blijven gaan, kan zijn vriendenkring behouden en verder naar zijn hobby-clubs blijven gaan, … Dit zijn aspecten welke voor het kind inderdaad heel belangrijk zijn, feit dat niet alles ineens wegvalt en verandert.

Maar birdnesting heeft daarnaast ook een aantal nadelen:

1. Het betekent dat er op drie plaatsen wordt gewoond (in de gezinswoning + elk van de ouders op een eigen plek), hetgeen niet voor iedereen financieel haalbaar is.

2. Voor de ouders kan zo’n regeling emotioneel behoorlijk zwaar zijn. Ze blijven in hetzelfde huis wonen, zij het niet op hetzelfde moment; ze blijven geconfronteerd worden met elkaars gewoontes en levensstijl. Het kan het verwerkingsproces van de relatiebreuk serieus wat bemoeilijken.

3. Op huishoudelijk vlak is het raadzaam om afspraken te maken, die door beiden worden nageleefd. Wanneer de ene ouder wat slordiger is dan de ander, er rommel wordt achtergelaten, dat door de andere ouder moet worden opgeruimd, er geen boodschappen werden gedaan, … kunnen er heel wat conflicten ontstaan. Als het zover komt, is het beter om een andere regeling met twee huizen uit te werken.

4. En wat als iemand een nieuwe partner heeft? Gaat die mee in die regeling? Of moet die een week alleen achterblijven?

Tijdelijke regeling

De nadelen zorgen ervoor, dat in de praktijk ‘birdnesting’ niet altijd even vlot verloopt. Ik stel dan ook vast dat, wanneer ouders kiezen voor ‘birdnesting’, het meestal om een tijdelijke regeling gaat. Na verloop van tijd wordt er meestal omgeschakeld naar een regeling met twee huizen.

Advertenties

Tags: , , , ,

Eén reactie to “Co-ouderschap waarbij de kinderen in hetzelfde huis blijven wonen”

  1. co-ouderschap Says:

    de regeling bij co-ouderschap is het moeilijkste wat er af te spreken valt bij een echtscheiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: