Wat als jouw partner je irriteert?

Kleine en grote irritaties. Wie heeft die eens niet? Kleren die rondslingeren, die natte handdoek op de badkamervloer, de manier waarop hij lui in de zetel hangt terwijl jij nog druk bezig bent met het huishouden, haar geklaag en gezaag dat je nog maar eens moet aanhoren, jouw partner weer eens te laat op jullie afspraak, …

Maar hoe ga jij daarmee om? Schiet je in een colère? Geef je hem of haar eens goed onder zijn vijzen? Of ga jij je blauw ergeren? Een maagzweer kweken? Ga je zwijgen en na de zoveelste keer ontploffen?

Toegegeven, als je zo reageert, zal jullie relatiegeluk wellicht niet blijven duren.

Is er dan een andere manier om op zogenaamd irritant gedrag te reageren? Een meer constructieve manier?

Om te weten hoe je anders kan reageren, is het goed om eens bij jezelf te gaan kijken wat er eigenlijk aan de hand is.

Misschien heb je gewoon een slechte dag gehad, kan er niets meer bij en is jouw partner de pineut, die jouw lading over zich heen krijgt. Het kan dan een idee zijn om jouw slechte dag op een andere manier te ventileren, los van jouw partner: gaan sporten, eens goed afdouchen, … Het negatieve ontladen en ondertussen je batterijen terug opladen. En als je toch nog tegen jouw partner zou uitvliegen, kan je best achteraf benoemen, dat het niet persoonlijk bedoeld was, dat de pijlen ten onrechte op hem of haar gericht werden, dat je jouw rotdag op hem of haar hebt geprojecteerd.

Of misschien is het voor jou een uitdaging om eens wat meer door een roze bril te kijken. Je minder ergeren en in de plaats daarvan dankbaar zijn voor wat je hebt: een leuke partner, met gevoel voor humor, die jou steunt in wat je doet, die voor jou klaarstaat, …

Besef dat kwaliteiten en valkuilen heel dicht bij elkaar liggen: wat jou in het begin zo aantrok in jouw partner, kan later ombuigen tot een irritatie. Een vrolijk iemand kan ook iemand zijn die alles weglacht; een rustig iemand kan ook iemand zijn, die moeilijk actie onderneemt; een zelfverzekerd iemand kan misschien wel een opschepper zijn, … Als jouw partner jou irriteert, realiseer je dan ook, dat daarin een kwaliteit zit van hem of haar waarvoor je ooit bent gevallen.

Het kan ook zijn, dat jouw partner je irriteert, omdat hij of zij iets doet waarop je stiekem jaloers bent: misschien wil je ook wel net als hem in de zetel liggen, terwijl daar eigenlijk een berg strijk op jou staat te wachten? Of misschien irriteert hij of zij jou gewoonweg omdat je weinig kan verdragen doordat je niet tevreden bent in je relatie. In plaats van jou te gaan ergeren of tegen hem of haar te gaan schelden, kan je dan beter tegenover jouw partner benoemen wat jou zo irriteert (houd je bij de feiten en speel het niet op de persoon) en waarom het jou irriteert, benoemen waar jij op dat moment behoefte aan hebt en datgene wat je nodig hebt aan jouw partner vragen (niet eisen).

Ga zeker niet gaan dramatiseren, maar blijf de realiteit zien: neem het voor jou irritant gedrag van jouw partner niet persoonlijk op, jouw partner doet dat niet om jou te jennen of omdat hij of zij jou niet meer graag zou zien. Misschien doet jouw partner je wel aan iemand anders denken maar realiseer je dan dat hij of zij niet die ander is.

En dan nog dit: wanneer vele irritaties de relatie zijn binnengeslopen, hoeft dit niet noodzakelijk het einde van jullie relatie te betekenen. Er anders mee omgaan kan al heel wat veranderen. En geraken jullie er samen niet uit, dan kan een (relatie)therapeut jullie daar zeker bij helpen. 😉

 

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: