De fiscale aftrekbaarheid van onderhoudsgeld

Je bent gescheiden en betaalt onderhoudsgeld voor jouw kind. Dan is dit onderhoudsgeld voor 80% fiscaal aftrekbaar van het totale netto inkomen.

De fiscus stelt evenwel als voorwaarde, dat het onderhoudsgeld op regelmatige basis wordt betaald. Lichte vertragingen in de betaling worden door de fiscus aanvaard. Wordt als regelmatig beschouwd: een onderhoudsuitkering die niet meer dan drie maanden, na het begin van de maand waarop ze betrekking heeft, is betaald.

Dus wanneer er meer dan drie maanden is verstreken tussen de eerste van de maand, dat er onderhoudsgeld moest worden betaald, en de dag waarop het onderhoudsgeld effectief wordt betaald, is het laattijdig betaalde onderhoudsgeld niet langer fiscaal aftrekbaar.

Voorbeeld

Vader betaalt op 19 mei 2012 het onderhoudsgeld voor de maanden januari, februari, maart, april en mei 2012. Enkel het onderhoudsgeld met betrekking tot de maanden maart, april en mei 2012 zijn voor 80% fiscaal aftrekbaar: er is minder dan drie maand verstreken tussen 1 maart 2012 (en 1 april) en 19 mei 2012. Het onderhoudsgeld met betrekking tot de maanden januari en februari 2012 is niet langer fiscaal aftrekbaar: er is meer dan drie maand verstreken tussen 1 januari 2012 (en 1 februari) en 19 mei 2012.

Let wel op bij fiscaal co-ouderschap:

Er is hoe dan ook geen fiscale aftrekbaarheid van het onderhoudsgeld wanneer bij co-ouderschap, op vraag van de ouders, de verhoging van de belastingsvrije som voor kinderen ten laste (= een fiscaal voordeel van het co-ouderschap) onder de beide ouders wordt verdeeld (artikel 104, 1° en 2° WIB 1992).

Diegene die onderhoudsgeld betaalt, doet er dus best aan om zich vooraf te informeren wat fiscaal gezien in zijn of haar situatie het meest voordeligst is: of het betaalde onderhoudsgeld voor 80% fiscaal inbrengen, of genieten van het fiscaal voordeel van het co-ouderschap (verhoging van de belastingsvrije som). Beide combineren kan echter niet.

Als erkend scheidingsbemiddelaar licht ik de betrokkenen bij een scheidingsbemiddeling hierover in.

Voor meer info over echtscheiding en fiscaliteit kan ik verwijzen naar het boek “Hoe optimaliseer ik mijn echtscheiding. Gevolgen van een echtscheiding op het vlak van de fiscaliteit, de sociale zekerheid en de verzekeringen” van Dirk Miseur.

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: