RELATIETHERAPIE KAN EFFECTIEF HELPEN

Drempelvrees om in relatietherapie te gaan?

Naar een relatietherapeut gaan, daar zit dikwijls nogal wat schroom op. Ik krijg af en toe de opmerking van cliënten dat ze ‘in relatietherapie gaan’ zo lang mogelijk hebben uitgesteld, omdat ze beschaamd zijn om hulp te vragen. Een relatie moet toch vanzelf goed gaan, daar moet je toch zelf in slagen en zeker geen hulp van buitenaf voor nodig hebben! Het is een hele drempel waar ze over moeten.

Anderen hebben dan weer de overtuiging dat relatietherapie niets kan bijbrengen: als je er zelf niet in slaagt om je relatie te doen lukken, dan betekent dat simpelweg dat je relatie tot mislukken gedoemd is en je beter uit elkaar gaat. Dit is verre van mijn overtuiging; gelukkig maar, anders doe ik maar beter een andere job.

Dat relatietherapie geen enkele zin zou hebben is trouwens één van de misvattingen die er bestaan en vormt bovendien een valkuil voor je relatie omdat het jou verhindert om de nodige stappen te ondernemen. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat relaties, die in een scheiding uitmonden, toch nog voldoende potentieel hadden om te slagen, mits de nodige hulp en begeleiding werd ingeroepen.

Relatietherapie helpt echt

Waarom kan relatietherapie jou helpen, daar waar je er zelf niet meer uitgeraakt?

  1. Een relatietherapeut ziet jouw blinde vlekken. En wees gerust, iedereen heeft blinde vlekken!
  2. Een relatietherapeut begeleidt jullie om op een positieve manier met elkaar te communiceren. Als koppels bij mij komen, zitten ze meestal al in een zodanige negatieve spiraal, dat ze op een zeer negatieve manier met elkaar communiceren: ze zwijgen, maken ruzie, verwijten, veroordelen, eisen, luisteren niet meer naar elkaar, zijn met hun eigen gelijk bezig, zeggen niet meer waar het echt om gaat en ga zo maar verder. Dit kan al een zodanige gewoonte zijn, dat ze zich daar niet eens meer bewust van zijn. Het is nodig dat iemand van buitenaf hen erop wijst, hen duidelijk maakt welke negatieve patronen zich hebben gevormd en wat ze nodig hebben om dit negatieve patroon te doen keren naar het positieve.
  3. Wat heel belangrijk is: een relatietherapeut biedt jullie een veilige haven. Als het een patroon geworden is om elkaar op een negatieve manier te benaderen, dan is de veiligheid tussen jullie weg. Het is niet meer veilig om met elkaar te communiceren, om jullie voor elkaar open te stellen, om jullie met elkaar te verbinden. Dikwijls zeggen cliënten mij: “Hier bij jou kunnen we met elkaar praten, wat thuis niet lukt”.
  4. Dikwijls weten mensen niet meer waar het eigenlijk begon, hoe het zover is kunnen komen. Ze maken ruzies over details en verliezen de essentie uit het oog. Een relatietherapeut kijkt van op afstand en kan dat onderscheid wel nog maken.
  5. Door in relatietherapie te gaan onderneem je actie voor jouw relatie. Door te blijven zitten en steeds in dezelfde cirkel te draaien, verandert er niets en gaat je relatie ten onder.

Tijd voor actie

Zijn er problemen, spanningen, conflicten of wat dan ook, zet je schroom opzij en schakel tijdig hulp in. Wie weet wat heeft jouw relatie voor jou nog in petto!

Ga op zoek naar iemand waar jij en jouw partner zich veilig voelen. Het is belangrijk dat het klikt met de therapeut, dat de therapeut jullie rust geeft en dat jullie jezelf kunnen zijn.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: