SCHEIDINGSRITUELEN

Depressief na scheiding

Onderzoek van de vakgroep sociologie aan de UGent heeft nogmaals uitgewezen, dat heel wat mensen het na een scheiding moeilijk hebben op geestelijk vlak. Zo blijkt één op de vier gescheiden alleenstaande vrouwen pillen te slikken om zich beter te voelen. Bijna de helft zoekt professionele hulp (bron: De Morgen).

Ik geloof echt wel dat er een verband bestaat met de manier waarop koppels uiteengaan. Zo zijn er nog steeds veel vechtscheidingen en wordt er na een scheiding tussen de ex-partners nog vaak geruzied, wat toch – op zijn zachts gezegd – voor heel wat stress met bijhorende lichaamsklachten kan zorgen. Bij een (echt)scheiding is het echter belangrijk dat de partnerrelatie emotioneel kan worden afgesloten. Dit is niet het geval als je negatieve gevoelens tegenover je ex blijft hebben.

Een scheidingsritueel om de partnerrelatie af te sluiten

Wat helpt om de partnerrelatie af te sluiten is dankbaar zijn voor het goede dat er tijdens de relatie is geweest, loslaten wat er niet is geweest, verantwoordelijkheid nemen voor jouw deel van wat is misgelopen en je ex als partner laten gaan. Hebben jullie samen kinderen, dan blijven jullie als ouders wel een band hebben en kan het helpen om elkaar als ouder te eren en respecteren.

Dat is natuurlijk allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Scheiden is afscheid nemen en daarvoor ga je door een rouwproces. Het gevaar bestaat erin dat je blijft vastzitten in het kijken naar je ex en hem of haar te veroordelen en te verwijten voor alles wat is misgelopen. Een scheidingsritueel kan helpen om je scheiding te verwerken. Het is een manier om je leven als koppel af te ronden en een nieuwe start te nemen. Rituelen vinden we normaal wanneer we trouwen, kinderen krijgen of wanneer iemand sterft, maar bij een scheiding kennen we dat hier (quasi) niet. Elders gebeurt dat nochtans wel: in Japan of in de VS zijn scheidingsceremonies gebruikelijk. Het gaat gepaard met een feest, waarbij de trouwringen worden kapotgeslagen. Ook hier bij ons gebeurt het al eens dat trouwringen als scheidingsritueel aan elkaar worden teruggegeven.

Het klinkt misschien allemaal wat gek, maar toch kan met de juiste intentie een ritueel zeer krachtig zijn. Ook al heb je het emotioneel moeilijk, een ritueel kan je een beweging laten maken, dat jou  helpt om het huwelijk of de relatie af te sluiten en een nieuwe start te nemen. Het is wel belangrijk, dat je een ritueel kiest dat bij jou past. Dat kan zelfs ‘gewoon’ met woorden, waarbij de juiste woorden belangrijk zijn. Het is mogelijk om je hierin door mij te laten begeleiden.

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: