MIJN MAN NEEMT NOOIT EENS INITIATIEF

Af en toe hoor ik in mijn praktijk vrouwen klagen over hun man, dat hij nooit een keer initiatief neemt, tenzij zij het vraagt. En dan nog. Het gaat dan over het geven van complimentjes, hen verrassen, iets leuks organiseren, zelf vrienden uitnodigen, zelf eens een uitstap plannen, zelf eens koken … Als het van hem afhangt, gebeurt er nooit eens iets.

Wat zegt dit over jou?

Ik nodig deze vrouwen dan uit om eens te onderzoeken wat dit zegt over zichzelf. Want je kan wel zitten klagen, maar dat helpt je geen stap vooruit. Integendeel, op die manier jaag je jouw man alleen maar weg. En van actie komt er dan niet veel meer in huis. Herken jij jezelf in deze situatie, ga dan eens na hoe het zit met jou: ben jij iemand die graag zelf het initiatief neemt, iemand die graag de controle heeft en graag alles zelf beslist? Sta jij er diep van binnen voor open dat iemand anders het initiatief overneemt? En wat vind jij dan van zijn initiatief? Kan je ervan genieten en dank je wel zeggen of geef je gemakkelijk kritiek? Moet het zijn zoals jij het wilt of mag het ook op zijn manier? Of misschien ben jij eerder iemand die zelf nooit in actie komt?

Wat ik bij veel van deze vrouwen merk is dat zij hun man gewoon niet de ruimte geven om initiatief te nemen. Ofwel zijn ze hem voor ofwel breken ze hem helemaal af als hij toch eens met een voorstel afkomt of iets doet. Al dikwijls heb ik een man horen zeggen: “als ik iets doe, is het toch nooit goed”. En daar zit wel iets in. Als hij iets doet, moet het gebeuren zoals vrouwlief het wilt, niet zoals hij het zelf zou doen. Neenee, hij moet zich helemaal aanpassen aan wat zijn vrouw van hem verlangt en mag zeker niet zijn eigen ding hierin doen, al is het uit liefde voor haar.

Ik vergroot het nu wel uit om de boodschap duidelijk te maken, maar er zit toch wel een stuk waarheid in.

Je kan er zelf iets aan doen

Herken je jezelf in dit verhaal, dan heb ik voor jou de volgende tip:

Geef jouw man de ruimte om initiatief te nemen. Dit kan je door een stap achteruit te zetten en niet onmiddellijk zelf het heft in handen te nemen. Maar vooral: als je man iets doet, breek hem dan niet onmiddellijk af en bekritiseer hem niet. Op die manier duw je hem weg en zorg je ervoor dat hij de volgende keer wel twee maal zal nadenken voor hij nog iets onderneemt. Wil je dat er verandering komt, ontvang dan hetgeen hij doet in dankbaarheid, neem het in en aanvaard dat hij het doet op zijn authentieke manier. Als hij zich gewaardeerd voelt, zal ongetwijfeld meer initiatief volgen!

En misschien durft hij al niet meer omdat hij al kritiek over zich heen gekregen heeft. Geef hem dan subtiel aan, dat hij best wel eens initiatief mag nemen en dat hij het mag doen op zijn eigen manier. De intentie is belangrijker dan de vorm.

Heb je het eerder zelf moeilijk om initiatief te nemen, dan wordt het misschien tijd om stilaan zelf in actie te komen.

Advertenties

Tags: , , ,

Eén reactie to “MIJN MAN NEEMT NOOIT EENS INITIATIEF”

  1. m8rc Says:

    hijel zjuste 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: