Kinderen willen mama én papa, allebei

Loyaliteitsconflicten bij scheiding

“Jouw papa is wéér eens te laat. Typisch! Zie je wel dat hij niet deugt!!” Liselot hoort haar mama razen en vlucht naar haar kamer. Ze vindt het vreselijk als mama zo over papa praat. Telkens weer is het een steek door haar hart, want hoeveel papa ook tegen mama heeft geschreeuwd, het is en blijft haar papa. Liselot zit te mokken op haar kamer. Ze heeft het gevoel dat ze moet kiezen tussen haar mama en papa”. (uit de gezinsbond van 22 juni 2012).

Het gebeurt bij een scheiding vlugger dan je beseft: persoonlijke negatieve gevoelens, die je hebt naar je ex toe en die via de kinderen worden geventileerd. Het is voor jou misschien een ontlading, maar voor jouw kind is het een grote belasting.

In aanwezigheid van je kinderen jouw ex zwart maken of kwaad spreken over hem of haar, jouw ex de schuld geven van al jouw miserie of tegen de kinderen zeggen: “je bent precies jouw vader/moeder!”, het leidt er allemaal toe dat jouw kind in een loyaliteitsconflict komt. Een kind voelt zich verbonden met de beide ouders, het is loyaal naar allebei, het neemt het voor hen op, een kind is zijn ouders trouw: het is voor de helft zijn papa en voor de helft zijn mama. Als de ene ouder de andere afkraakt, dan krijgt het kind het gevoel dat het tussen zijn ouders moet kiezen. Het mag zich niet goed voelen bij de andere ouder, het voelt zich hier dan schuldig over.

Een kind zal veelal kiezen voor de ouder die het meest (emotionele) zorg nodig heeft of het zal zich telkens opnieuw aanpassen aan de ouder bij wie het op dat ogenblik verblijft. Is het kind bij de moeder, zal het kind zich helemaal aan de moeder aanpassen en meegaan in haar verhaal en het omgekeerde wanneer het bij de vader is. Het kind zal de twee werelden van papa en mama gescheiden houden, waardoor het nergens helemaal zichzelf kan en mag zijn. Wees maar zeker dat het kind later zelf geconfronteerd zal worden met gedragsproblemen of relatieproblemen.

Je kind houdt van jullie allebei

Bij een scheiding is het belangrijk dat je jouw kind de toestemming geeft om bij de andere ouder te gaan, om de andere ouder graag te zien.

Hoe doe je dat?

  • door geen kwaad te spreken over de andere ouder
  • door te stoppen met ruziemaken
  • door contact van je kind met de andere ouder toe te laten
  • door jouw kind toe te laten een leuke tijd bij de andere ouder te hebben en het zich vrij te laten voelen om over zijn leuke tijd bij mama of papa te vertellen, maar ga je kind zeker niet uithoren of neem niet onmiddellijk een standpunt in als jou iets niet aanstaat
  • door jouw ex als mama of papa te respecteren en te eren
Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: